آموزشی

با ما به روز بمانید

آموزشی

با ما به روز بمانید

پیوندهای روزانه
  • ۰
  • ۰

دیود و بایاس


دیود(Diode) در واقع پیوندی از دو نیمه هادی نوع N و P است که نیمه هادی نوع N و Pهر دو از یک عنصر هستند ولی به نوع مختلفی باردار شده اند،در نیمه هادی N چگالی بار الکترون ها بیشتر است و در نیمه هادی Pچگالی بار حفره ها بیشتر است . هرگاه دو کریستال نیمه هادی نوع N و P به هم اتصال یابند الکترونهای آزاد موجود در نیمه هادی نوع N که در نزدیکی محل اتصال P–N قرار دارند به سمت نیمه هادی  P می روند و با حفره های کریستال نوع P ترکیب می شوند و به این ترتیب حفره هایی از بین رفته و الکترونهای آزاد به الکترون های ظرفیت تبدیل می شوند . عبور یک الکترون از محل اتصال سبب ایجاد یک جفت یون می شود زیرا وقتی الکترونی از ناحیه N به ناحیه P وارد می شود در ناحیه N یک اتم پنج ظرفیتی الکترونی را از دست داده و به یون مثبت تبدیل می شود و در مقابل ، در ناحیه P یک اتم سه ظرفیتی الکترونی را دریافت می کند و به یون منفی تبدیل می شود .


 


 به این ترتیب در آموزش تعمیر موبایل  در اثر عبور تعداد زیادی الکترون از محل اتصال نیمه هادی ها ، در محل پیوند تعداد زیادی یون مثبت و منفی ایجاد می شود . این یون ها در کریستال ثابت هستند زیرا به علت پیوند کووالانس بین الکترونهای اتم ها ، نمی توانند مانند الکترونهای آزاد حرکت کنند . بنابراین در محل پیوند ناحیه ای به نام ناحیه تهی به وجود می آید که در آن حامل های هدایت الکتریکی (که همان الکترونها در نیمه هادی نوع N و حفره ها نیمه هادی نوع p هستند) وجود ندارند . به ناحیه ، ناحیه سد هم گفته می شود . یون های مثبت و منفی در ناحیه تخلیه (ناحیه تهی)، میدان الکتریکی ایجاد می کنند . این میدان الکتریکی مانع عبور الکترونهای آزاد از محل اتصال می شود . هرگاه میدان ایجاد شده به حدی برسد که مانع عبور الکترون از محل اتصال گردد حالت تعادل به وجود خواهد آمد و به این صورت دیود کریستالی ساخته می شود . ولتاژ ایجاد شده در ناحیه تهی ، پتانسیل سد نامیده می شود .


 


 در این شکل یون های مثبت ومنفی در ناحیه تهی و میدان الکتریکی ایجاد شده بین یون ها و همچنین نیمه هادی های نوع N و P به خوبی نمایش داده شده است . در این شکل دایره های سفید رنگ ، بیانگر حفره ها و دایره های دنباله دار قرمز رنگ ، بیانگر الکترونهای آزاد در حال حرکت هستند .


 


به این ترتیب اگر ولتاژی به دو سر اتصال P–N اعمال شود، دیودها جریان الکتریکی را در یک جهت از خود عبور می‌‌دهند و در جهت دیگر در مقابل عبور جریان از خود مقاومت بالایی نشان می‌‌دهند. این خاصیت آنها باعث شده بود تا در سالهای اولیه ساخت این وسیله الکترونیکی ، به آن دریچه یا Valve هم اطلاق شود.


 


در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که اگر ولتاژی به دو سر اتصال P–N اعمال شود چه اتفاقی روی می دهد .


 


بایاس کردن


 


 اعمال ولتاژ به دو سر پیوند P–N را بایاس کردن آن پیوند گوییم. بایاس کردن پبوند P–N به دو صورت مستقیم و معکوس انجام می گیرد .


بایاس مستقیم ( Forward Bias ) : هنگامی که قطب مثبت منبع تغذیه را به نیمه هادی نوع P و قطب منفی منبع تغذیه را به نیمه هادی نوع N متصل کنیم ، گوییم دیود در بایاس مستقیم یا موافق قرار گرفته است.


 


هنگامی که میدان الکتریکی ناشی از منبع تغذیه ، میدان الکتریکی پتانسیل سد را خنثی می کند ، ناحیه تهی و پتانسیل سد از بین می روند و الکترونهای ناحیه N به سمت محل پیوند رانده می شوند . این الکترونها وارد ناحیه نوع P شده و در اثر ترکیب با حفره های موجود در ناحیه  P به الکترون ظرفیت تبدیل می شوند . الکترونهای ظرفیت از حفره ای به حفره دیگر می روند تا به انتهای ناحیه  Pو سرانجام به قطب مثبت منبع تغذیه برسند . در این حالت به نظر می رسد که حفره ها در ناحیهp  در خلاف جهت حرکت الکترونها حرکت کرده و جریانی را به وجود می آورند ، در حالی که عملاً آنها بدون حرکت وساکن هستند . در بایاس مستقیم دیود ، اگر ولتاژ دو سر دیود را به تدریج از صفر افزایش دهیم ، در ابتدا جریان ناچیزی از مدار عبور خواهد کرد . به محض اینکه ولتاژ دو سر دیود به حدود ولتاژ تماس پیوند P–N برسد، جریان خروجی از دیود به طور چشم گیری شروع به افزایش  می کند . این ولتاژ حدی را ولتاژ آستانه هدایت دیود می نامند .


 


 


بایاس معکوس ( Reverse Bias ) : اگر قطب مثبت منبع تغذیه را به ناحیه نوع N و قطب منفی آن را به ناحیه نوع P متصل کنیم ، دیود را در بایاس معکوس یا مخالف قرار داده ایم .


 


در این حالت الکترونهایی از قطب منفی منبع ولتاژ به سمت نیمه هادی نوع P می روند و با حفره های موجود در نیمه هادی p و همچنین حفره های موجود در مجاورت ناحیه تخلیه (تهی) ترکیب می شوند و به این ترتیب به عرض ناحیه تهی در نیمه هادی نوع P افزوده میشود . در نیمه هادی نوع N ، الکترونهای اطراف ناحیه تخلیه جذب قطب مثبت منبع تغذیه می شوند و این ناحیه نیز الکترون های آزاد خود را از دست می دهد و به این ترتیب در نیمه هادی نوع N نیز عرض ناحیه تهی افزایش می یابد .


 


هر قدر که عرض ناحیه تهی افزایش یابد، پتانسیل سد نیز افزایش می یابد . این افزایش پتانسیل سد آنقدر ادامه می یابد تا پتانسیل سد با ولتاژ منبع تغذیه برابر شود و از این مقدار به بعد عرض ناحیه تهی ثابت خواهد ماند . و این به خاطر آن است که وقتی پتانسیل سد با ولتاژ منبع تغذیه برابر می شود در نیمه هادی نوع N ، نیروی دافعه بین یون های منفی و الکترونهای قطب منفی منبع تغذیه اجازه نزدیک شدن این الکترونها به ناحیه تهی را نمی دهد و در نتیجه عرض ناحیه تهی در این نیمه هادی ثابت می ماند . همچنین در نیمه هادی نوع P نیز ، نیروی جاذبه بین یون های مثبت و الکترونهای اطراف ناحیه تهی ، مانع دور شدن این الکترونها از این نواحی شده و در نتیجه در این نیمه هادی نیز عرض ناحیه تهی ثابت می ماند .


 


 البته باید توجه داشت که در بایاس معکوس، دیود جریان بسیار ضعیفی را از خود عبور می دهد که جهت این جریان از طرف کاتد به طرف آند است و علت برقراری این جریان در دیود این است که در بایاس معکوس دیود ، در ناحیه تهی یک میدان الکتریکی قوی ایجاد می شود . به دلیل وجود این میدان و نیز انرژی حرارتی محیط ، بعضی از پیوند های کووالانسی بین یون ها و اتم ها شکسته شده و الکترونهایی آزاد می شوند . جهت حرکت الکترونهای آزاد شده در خلاف جهت میدان بوده و خود را به قطب مثبت منبع تغذیه می رسانند .


 


 بعضی از این الکترونها در طول مسیر خود با حامل های اقلیت نیمه هادی نوع N که همان حفره ها هستند، ترکیب می شوند و در اثر شکسته شدن برخی پیوندها در این میان ، مجدداً همان تعداد الکترون آزاد می شود که به طرف قطب مثبت منبع تغذیه حرکت می کنند.


 


هم زمان در نیمه هادی نوع P نیز ، حامل های اقلیت که الکترونها هستند وارد ناحیه تهی شده و با حفره های ایجاد شده ترکیب می شوند و همان تعداد الکترون از منبع تغذیه وارد نیمه هادی نوع P می شود و به این ترتیب جریان ضعیفی در دیود جاری می شود که به آن جریان اشباع معکوس دیود می گویند .


 


بنابراین می توان گفت، این حامل های اقلیت نیمه هادی ها هستند که سبب برقراری جریان اشباع معکوس در دیود می شوند . مقدار جریان اشباع معکوس دیود به درجه حرارت محیط بستگی دارد و پس از به اشباع رسیدن جریان معکوس دیود ، افزایش ولتاژ معکوس در مقدار آن تأثیری نخواهد داشت . شاید این سوال پرسیده شود که آیا می توان هر مقدار ولتاژ معکوسی را به دو سر دیود وصل کرد ؟ این موضوع را در ادامه و تحت عنوان ولتاژ شکست معکوس دیود بررسی می کنیم .


  • ۹۵/۰۸/۲۹
  • mina afshar

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی