سیستم کنترل تردد فیزیکی مشخص می کند که : چه کسی مجاز به ورود یا خروج است ؟ محل های مجاز ورود و خروج کجاست ؟ و این افراد در چه زمانی اجازه تردد دارند؟ انجام این کا در گذشته با استفاده از قفل و کلید انجام می شده است . وقتی دری قفل می شود، تردد افراداز آن در فقط با داشتن کلید امکان پذیر است .
در این سیستم ها و دوربین مداربسته کلیدهای مورد استفاده و ورود و خروج افراد ثبت نمی شود و کلید را میتوان به راحتی کپی کرده و در اختیار افراد غیر مجاز قرار داد. در صورت مفقود شدن کلید و یا اتمام مدت اعتبار فرد برای استفاده ازکلید ، باید قفل را تعویض کرد . در کنترل تردد الکترونیکی ، از کامپیوتر برای رفع این نواقص استفاده شده است . در این سیستم ها تعداد زیادی اجازه نامه را می توان جایگزین کلیدهای مکانیکی کرد . اعطای اجازه ورود برای افراد در سیستم های الکترونیکی با ارائه این مجوز یا کارت امکان پذیر است . بعد از صدور اجازه ورود ، درب برای زمان از پیش شده ای باز شده و تردد ثبت میگردد . در صورت عدم صدور اجازه ، در بسته مانده و این صحنه نیز ثبت می شود. در این سیستم می توان درب ورودی را مورد نظارت قرار داده و اگر درب با فشار باز شود و یا گر برای مدت زیادی باز بماند ، آژیر خطر به صدا در می آید .
نحوه کار سیستم کنترل تردد
هنگامی که کارت عبور وارد سیستم کارت خوان می شود ، اطلاعاتی که معمولا به صورت عدد و یا کد است . به مرکز کنترل ارسال می گردد . مرکز کنترل این اطلاعات رابا اطلاعات موجود در پایگاه مقایسه کرده و پس از آن درخواست پذیرفته و یا رد می شود، در طی این فراید اطلاعات مربوط به ورود و خروج نیز ثبت می شود .
چنانچه اجازه ورود داده نشود ، درب همچنان بسته می ماند . اگر بین اطلاعات ورودی و اطلاعات موجوددر پایگاه مطابقت وجود داشته باشد ، مرکز کنترل بر روی یک رله عمل کرده درب باز می شود و همچنین آژیر غیر فعال می گردد . معمولا پذیرفته و یا رد شدندرخواست وورد با چراغ چشمک زن سبز یا قرمز مشخص می شود .
توضیحات بالا به یک سیستم کنترل ساده و ابتدایی مربوط می شود . در این سیستم می توان کنترل تردد را به افراد مختلف واگذار کرد . مثلا اگر فرد ( الف ) اجازه تردد به اتفاقی را داشته ، اما فرد ( ب) این اجازه را نداشته باشد ، فرد ( الف) می تواند این اختیار را به فرد ( ب) واگذار کند . برای جلوگیری از بروز این اتفاق می توان از سیستم تایید دوگانه استفاده کرد . در این نوع سیستم ، علاوه بر کارت و کد ورود ، عامل دوم نیز مورد نیاز است .
عامل دوم می تواند یک پین کد ، یک کارت دیگر ، با ورودی بیومتریک باشد . این عوامل را یم توان به طور کلی به سه دسته دستی ( مثل کارت ) رمز ( مثل پین کد) و مشخصاتی ( مثل ویژگی های بیومتریک ) تقسیم بندی کرد
خش های مختلف یک سیستم کنترل تردد
در یک سیستم کنترل تردد نقطه ورود می تواند یک درب ، (turnstile)، ورودی پارکینگ ، آسانسور و … باشد که ورود با استفاده از این سیستم امکان پذیر می شود . معمولا نقطه دسترسی یک درب بوده که این درب ورودی شامل چندین عنصر می باشد . مهمترین بخش آن یک قفل الکترونیکی است . این قفل توسط یک سوئیچ الکترونیکی باز می شود . به جای انجام این کار توسط کاربر ، معمولا از یک ورودی استفاده می شود . این ورودی می تواند یک صفحه کلید ، که باید رمز عبور از طریق آن وارد شود یک کارت خوان با یک سیستم بیومتریک باشد . کارت خوان به خودی خود درب را باز نمی کند ، بلکه که ورودی را به مرکز کنترل فرستاده و مرکز کنترل در این مورد تصمیمی گیری میکند . برای بررسی وضعیت درب از یک سوئیچ مغناطیسی استفاده می شود . این سوئیچ بی شباهت به آهن ربای درب یخچال یا خودرو نیست . در این سیستم ها معمولا ورود افراد کنترل شده و خروج آنها مورد کنترل قرار نمی گیرد . در جایی که خروج کنترل نمی شود ( خروج آزاد ) ، ابزاری برای درخواست خروج (REX) مورد استفاده قرار می گیرد . این ابزار می تواند یک دگمه و یا آشکار ساز حرکتی باشد . وقتی این دکمه فشار داده و یا حرکتی درجلوی درب تشخیص داده شود ،آژیر غیر فعال شده و در باز می شود . خروج از درب بدون باز کردن الکترونیکی آن ، خروج آزاد نامیده می شود که یک مساله مهم امنیتی است . در حالتی که خروج آزاد مجاز نباشد ، در ب خروجی نیز قفل می شود .
مجوز عبور
در دوربین مداربسته مجوز عبور معمولا رمزی ( مثل پین کد) ، دستی ( مثال کارت یا نشانه ورود) و یا مشخصاتی ( مثل ویژگی های بیومتریک ) یا ترکیبی از این ها می باشد . این مجوز می تواند یک کارت ، کلید مجازی یا نوع دیگری از کلیدها باشد . کارت های مختلفی مثل نوارهای مغناطیسی ، بارکد ، ویگند ، بی سیم ها ۱۲۵ کلیو هرتز ، کارت های هوشمند تماسی یا بدون تمس برای این منظور به کار می روند . سیستم های بیومتریک نیز از اثر انگشت ، شناسایی چهره ، شناسایی عنبیه ، شبکیه ، تشخیص صدا و یا شکل وحالت دست ها استفاده می کنند.
- ۹۵/۰۹/۲۰