این ایده گرچه ابتدا تا حد زیادی دور از دسترس بهنظر میرسید، اما اکنون به واقعیت تبدیل شده تا آنجا که پیشبینی میشود در دهه آینده در بسیاری از کشورهای جهان نسل جدیدی از سیستم جاده و خیابانکشی تحت عنوان جادههای , و پنل خورشیدی به کار گرفته شود که در آن صورت حتی تخمین زده میشود که تحولی بنیادین در طراحی و بهکارگیری تابلوهای کنار جاده و سیستمهای هشداردهنده نیز ایجاد شود.
جادههایی که با تکیه بر این فناوری جدید ساخته میشوند، نهتنها خورشیدی بوده و انرژی تابشی خورشید را جذب میکنند، بلکه با تکیه بر سیستمی کاملا هوشمند نقش قابل توجهی در کمک به حفظ گونههای جانوری و محیطزیست زمین خواهند داشت.
در این راستا محققان دست به کار شده و برای تحقق این ایده و در عین حال تجاریسازی آن، وارد عمل شدهاند. آنها طراحی صفحات خورشیدی مخصوصی را آغاز کردهاند که از قابلیتهای گوناگونی برخوردار است.
این صفحات ضمن آنکه باید از توان بالایی در تحمل فشار ناشی از حرکت خودروهای سبک و سنگین برخوردار باشند، باید حجم قابل توجهی از پرتوهای خورشیدی را جذب و به انرژی الکتریکی تبدیل کنند. در حقیقت، این دو خصوصیت اصلی بهعنوان خطمشی اصلی دانشمندان در این پروژه جدید دوستدار محیطزیست بوده است.
در فناوری نوینی که محققان این شرکت روی آن کار میکنند صفحات خورشیدی ویژهای ساخته میشود که انرژی خورشیدی ذخیره شده در آن قابلیت تبدیل به انرژی الکتریکی و استفادههای تجاری و مسکونی را دارد. ترکیب این صفحات با ساختار سنتی آسفالت مهمترین مانع جدی در برابر دانشمندان این پروژه بوده، اما نکته خیرهکننده این است که محققان توانستهاند فناوری الایدی را نیز با این ایده درآمیخته و نسل کاملا جدیدی از جادهها را ارائه کنند. صفحات خورشیدی که برای این منظور ساخته میشود، دربرگیرنده الایدیهایی هستند که همچون علائم هشداردهنده به کمک رانندگان میآیند.
این الایدیها در شب هنگام از کارایی بیشتری برخوردار هستند و این زمانی است که با نمایش علائم هشداردهنده در کف جاده، راننده را از وضعیت پیش رو مطلع کرده و در عین حال ضریب خطاهای وی را با هشدارهای متناوبی که نمایش میدهد، به حداقل میرساند
استفاده ترکیبی از الایدیها در این فناوری نوین به نوعی موجب رنگآمیزی دیجیتال جادهها نیز میشود و این امکان را برای کارشناسان فراهم میکند تا در هر نقطهای که نیاز باشد، علائم هشداردهنده را به اطلاع رانندگان برسانند.
یکی دیگر از مزایای این فناوری نوین، توجه به حیات وحش اطراف جاده است. همه ساله شمار قابل توجهی از احشام وحشی در حالی که از جادهها عبور میکنند، قربانی برخورد شدید با خودروهای عبوری میشوند.
درصورت توسعه این فناوری نوین، این مشکل برای همیشه برطرف میشود؛ چون محققان با استفاده از حسگرهایی مخصوص، این صفحات را بهگونهای ساختهاند که به راحتی احشام در حال عبور را تشخیص داده و در چنین حالتی علائم هشداردهندهای را منتشر میکند که حتی در شبهنگام نیز به راحتی قابل رویت است اما این پایان جاهطلبی محققان در چنین پروژهای نبوده است. آنها بهدنبال ارائه فناوریای بودهاند که سهم جاده در تصادفات رانندگی و تلفات جادهای را به حداقل برساند. از اینرو در دل روکش این آسفالت جدید، المنتهای حرارتی را جاسازی کردهاند که در زمان بارندگی و احتمال ایجاد لایه یخ روی جاده، از هرگونه یخزدگی سطح آن جلوگیری میکند.
این ایده در حالی در این فناوری به واقعیت تبدیل میشود که در فصول سرد سال ازجمله زمستان که بارش برف و باران و احتمال یخزدگی معابر به طرز قابل توجهی افزایش پیدا میکند، احتمال وقوع تصادفات مرگبار نیز بیشتر میشود اما با استفاده از این فناوری نوین، رانندگی در زمستان بسیار دلپذیرتر از گذشته میشود. کارشناسان بر این باورند که این تلاش آغازی امیدوارکننده برای تحقق ایده جادههای هوشمند در آیندهای نهچندان دور است. پیشبینی میشود در آیندهای نهچندان دور بسیاری از جادهها و خیابانها در کشورهای مختلف جهان به لطف استفاده از فناوریهایی همچون الایدیها و حسگرهای هوشمند به معابر تردد هوشمند تبدیل شوند.
اما توسعه این فناوری و پنل خورشیدی با این هدف که تصادفات و تلفات جادهای به حداقل خود برسد، بخشی از هدف اصلی محققان از انجام چنین تلاشهایی را تشکیل میدهد. به عقیده آنها، جایگزین ساختن آسفالت جادهها با این صفحات خورشیدی جدید میتواند گامی جدی به سوی مقابله با تغییرات جوی و گرمترشدن زمین باشد. درصورتی که این فناوری به سرعت توسعه پیدا کند، آنگاه نسل آتی خودروهای سبک و سنگین برقی نیز میتوانند با تکیه بر برق تولید شده در این جادهها به حرکت خودادامه دهند و در نتیجه حجم قابل توجهی از آلایندگیهای ناشی از سوختهشدن سوختهای فسیلی از بین میرود.
- ۹۵/۰۸/۲۳