آموزشی

با ما به روز بمانید

آموزشی

با ما به روز بمانید

پیوندهای روزانه
  • ۰
  • ۰

نکته های خبر

 

1. همیشه به هنگام نوشتن، مخاطب را در نظر بیاورید

 

طوری ننویسید که خودتان دوست دارید. روزنامه‏نگاران  جدیدترین اخبار ورزشی معتقدند سطح سواد مخاطب را باید در حد دیپلم در نظر گرفت. برای چنین مخاطبی بنویسید و سعی کنید خودتان را به جای او بگذارید. بی‏تکلف و ساده بنویسید و این به معنی بی‏محتوا نوشتن نیست.

 

2. با سوم شخص و با تکیه به زمان گذشته بنویسید

 

نوشتن از زاویه سوم شخص، احساسی از بی‏طرف بودن را به مخاطب القاء می‏کند. البته در سبک‏های دیگری از خبرنویسی می‏توان خبر را از زاویه اول شخص و با زمان حال نوشت. این یک اشکال در خبرنویسی است که ((شخص)) و ((زمان)) را در خبر تغییر دهید. ساده‏ترین راه برای شما نوشتن از زاویه سوم شخص و اتکا به زمان گذشته است.

 

3. به قواعد سبک هرم وارونه پایبند باشید

 

وقتی قواعد هرم وارونه را رعایت کرده باشید، روزنامه نگاران که غالبا"با کمبود جا و تراکم مطلب مواجه هستند می توانند خبر شما را از انتهای آن کوتاه کنند و آن را به چاپ برسانند ولی اگر قواعد هرم وارونه را رعایت نکرده باشید، کل خبر شما را دور خواهند ریخت، آنها فرصت ندارند خبرهای شما را بازنویسی کنند.

 

4.       به دادن سابقه و پیشینه در خبر عادت کنید

 

گمان نکنید همه مخاطبان شما همه اطلاعات شما را دارند،خیلی‏ها ممکن است برای اولین‏بار به خبر و مسأله شما برخورد کرده باشند، سعی کنید اطلاعات مربوط به سوابق خبرتان را چاشنی خبر کنید.

 

5.       از نوشتن منابع در خبر غفلت نکنید

 

خبر باید مستند باشد، همیشه تلاش کنید به منابع استناد کنید،حرف های کلی مثل منابع موثق یا منابع آگاه وغیره دردی از شما دوا نمی‏کنند.نام منابع خود را در خبرها و همچنین سمت دقیق آنها را اعلام کنید تا مخاطب به شما اعتماد کند.

 

6.       قدر نقل‏قول‏های مستقیم را بدانید و از آنها استفاده کنید

 

نقل قول‏ها و به خصوص نقل قول‏های مستقیم به خبرها جان می‏دهند. اجازه بدهید صدای انسان در خبرها به گوش برسد. خبری که فاقد نقل قول است حالتی خشک و بی‏روح دارد و به خبرهای پشت میزی شبیه می‏شود و شما می‏دانید که روزنامه‏نگاران به خبرهایی عنوان پشت میزی می‏دهند که خبرنگار بدون حضور در صحنه رویداد آنها را نوشته است.

 

7.       خبر را با نظر اذغام نکنید

 

حتی اگر نظر شما معتبر باشد، جای آن در خبری که می نویسید،نیست.درخبر نه قضاوت کنید و نه تعمیم اعمال کنید.مطمئن باشید اگر شما رویدادها را به طرزی واقعی و بی‏طرفانه ارائه کنید، مخاطبان خودشان قدرت قضاوت دارند. مخاطب اگر احساس کند در صدد القای چیزی به او هستید، به منابع دیگری رجوع خواهد کرد و شما را تنها خواهد گذاشت.

 

8.       بیشتر نشان بدهید و کمتر حرف بزنید

 

به جای این که از صفات کلی مثل جالب، جذاب، خطرناک، کسل کننده و جدیدترین اخبار ورزشی  یا ...استفاده کنید، سعی کنید جزییات رویداد را بهترترسیم کنید. بصری حرکت کردن درخبرنویسی به مراتب جذاب‏تر از حرکت نوشتاری است.

 

9.       اجازه ندهید واژه‏ها راه خبر را سد کنند

 

این جمله ممکن است کمی پیچیده به نظر برسد، ولی بسیار گویاست. وقتی می‏توانید مسأله‏ای را با یک کلمه بزنید، چرا از چند کلمه استفاده می‏کنید. مثلا" به جای این که بگویید ((به این دلیل که)) بنویسید ((زیرا)). این یک کلمه، کار همان چهار کلمه را می‏کند. این بحث در خبرنویسی تحت عنوان ((اقتصاد واژه‏ها)) مطرح می‏شود و از آن یک قاعده کلی استخراج می‏شود: هر چقدر تعداد پاراگراف‏ها که از کلمات ساخته می‏شوند بیشتر باشد، احتمال خوانده شدن خبر کمتر می‏شود.

 

10.   لید نقشة خبر شماست، مباد مخاطب راه را گم کند

 

دوباره به آغاز خبر برگشتیم به لید که باید کوتاه و گویا باشد. لید نقشه‏ای است که مخاطب باید راه خود را در آن بیابد و تا انتهای راه را به سهولت طی کند. اگر این نقشه زاویه ورود خوبی داشته باشد، مخاطب بدون خستگی تا پایان راه را طی خواهد کرد و این یعنی زدن حرف درست، در زمان مناسب و با مخاطب اصلی، چیزی که هم رابطه شما با روزنامه‏ها و هم روابط شما با مخاطبان را به طرزی دوسویه و مبتنی بر درک متقابل تضمین خواهد کرد. هم روزنامه‏نگاران و هم مخاطبان روابط عمومی‏ها چیزی جز این نمی‏خواهند که ارتباطی گویا و مؤثر با شما داشته باشند.


  • ۹۵/۰۸/۱۰
  • mina afshar

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی