در قسمت قبل با سه خصوصیت از ویژگی های فردی خبرنگار آشنا شدید که عبارت بودند از کنجکاوی،تیزبینی و سرعت انتقال.
در این قسمت بخش دیگری از ویژگی های خبرنگاران حرفه ای درجدیدترین اخبار ورزشی را بیان می کنیم.
توانایی برقراری ارتباط– ارتباط گری مطلوب و قدرت برقراری ارتباط با دیگران از ضرورت های کار خبرنگاری است.خبرنگاری در این حرفه توفیق می یابد که بتواند با افراد مختلف ارتباط برقرار و اطلاعات مورد نظرش را از آنان کسب کند.
استعداد برقراری ارتباط با مردم و ایجاد رابطه ای صمیمی و خلاق، یک منبع عظیم برای خبرنگاران به منظوردستیابی به اطلاعات و کسب خبر محسوب می شود.
از آنجا که داشتن این توانایی علاوه بر شم و استعداد ذاتی دارای شیوه ای علمی و روشهای عملی است توصیه می شود هر خبرنگاری روشهای ارتباط موثر را به نحو مقتضی بگذراند این شیوه ها کمک می کند خبرنگار در برقراری ارتباط با مردم و منابع خبری خود موفق تر عمل کند.
شکیبایی– گاهی اوقات پی بردن به یک حقیقت یا شکافتن موضوعاتی پیچیده و مبهم، نیازمند صرف روزها و هفته ها وقت است و به دقت و صبر و تامل فراوان نیاز دارد.
صبوری برای گرفتن وقتی به منظور گفت و گو با اشخاص مورد نظر یا دستیابی به برخی منابع مطلع ، گاهی نیازمند صبرو شکیبایی است. رها کردن سوژه و انصراف از پیگیری موضوع ها به دلیل کم صبری باعث می شود که بسیاری از اخبار و گزارش هایی که می توانند تاثیر گذار باشند از دست بروند.
بنا بر این صبر و حوصله از دیگر خصوصیات یک خبرنگار حرفه ای است .
تحرک و توانایی جسمی– از الزامات تهیه خبر و کسب اطلاعات، تحرک و دوندگی است. این خصوصیت از ضرورت های کسب خبر از منابع گوناگون و حضور در صحنه های وقوع رویداد و برقراری ارتباط با منابع خبری برای کسب اطلاعات محسوب می شود.
داشتن روحیه ای پرتحرک باعث می شود خبرنگار در کمترین زمان ممکن در محل رویداد حاضر شود و برای دستیابی به جوانب گوناگون و جزییات واقعه به مکان های مختلف برود تا اطلاعات خود را تکمیل کند. به خبرنگاران توصیه می شود در برنامه روزانه خود حتما ورزش و تحرک جسمانی را داشته باشند .
اصولا خبرنگارانی که پس از چند سال به دلیل ارتقا پستی به دبیران و سردبیران تبدیل می شونند این تحرک را از دست می دهند لذا پیشنهاد می شود حتی در این رده خبری نیز انان برای خود حضور در میدان های خبری را پیش بینی کنند و میز تحریریه را رها کنند چرا که کمبود تحرک در کار خبر موجب خمودی فکر و ذهن می شود.
خلاقیت – قدرت ابتکار و خلاقیت در یافتن سوژه ها و نگارش مطالب و پروراندن آن ها از دیگر خصوصیاتی است که به خبرنگاران در تولید مطالب جذاب و خواندنی کمک می کند و مانع از ارائه ی تولیدات تکرای و کلیشه ای می شود . لذا به خبرنگاران توصیه می شود برای تقویت قدرت خلاقیت و ابتکار خود مطالعه داشته باشند و دایم مطالب دیگر رسانه ها داخلی و خارجی را رصد کنند. بی تفاوت نبودن به محیط اطراف در تقویت این ویژگی کمک می کند. خوب نگاه کردن ، خوب گوش دادن مثل یک کلاس درس به خبرنگاران ایده و فکر ارایه می دهد.
مسوولیت پذیری– در هر شغلی، مسوولیت پذیری یکی از اصلی ترین لوازم و عوامل موفقیت است و این خصوصیت در حرفه ی خبرنگاری جایگاه ویژه ای دارد. خبرنگار باید در برابر آنچه پیرامون وی رخ می دهد و آگاه سازی جامعه نسبت به واقعیات موجود، احساس مسوولیت کند و خود را موظف به کندوکاو و بررسی سوژه ها برای دستیابی به نتیجه بداند.
پاینبدی به اخلاق در جدیدترین اخبار ورزشی– آنچه خبرنگار منتشر می کند، در دسترس عموم مردم قرار می گیرد. بنابر این بروز خطا در ارائه ی اطلاعات گاهی اوقات حرمت اشخاص و آبروی آنان را در معرض مخاطره قرار می دهد .
لذا اخلاق حرفه ای حکم می کند خبرنگاران از ورود به حریم دیگران قبل از صدور حکم دادگاه های صالحه خودداری کنند. خروج از دایره انصاف و اخلاق و بی حرمتی به دیگران علاوه بر آنکه با وجدان حرفه مغایرت دارد برخلاف آموزه های دینی و اعتقادی است .
در قسمت بعد ویژگی های حرفه ای خبرنگاران را بیان خوهیم کرد.
- ۹۵/۰۸/۰۴