اخباری که می شنویم تا چه حد اعتبار دارند و تا چه میزا ن می توان این خبرها را به عنوان اطلاعاتی موثّق پذیرفت ؟
این پرسش همواره در ذهن مخاطبان اخبار رسانه های جمعی وجود دارد و آنچه را که در مطبوعات و سایت های خبری می خوانند یا از رادیو و تلویزیون می شنوند و می بینند در صورتی می پذیرند که به منبع خبر و اخبار ورزشی اعتماد داشته باشند .
مخاطبان خبرها همواره در پی آنند که بدانند منبع خبر کیست، زیرا با پی بردن به منبع خبر و شناخت آن در قبال خبر و صحت آن داوری می کنند.
مخاطبان با اطلاع از منبع خبر یا آن را به عنوان خبری صحیح و بی طرفانه می پذیرند، یا با دیده ی تردید به آن می نگرند و یا اساساً صحت خبر را مردود می شمارند.
منبع خبر بیش از آن که برای مخاطبان اهمیت دارد باید برای خبرنگاران نیز از اهمیت برخوردار باشد.
خبرنگاران باید توجه کنند انتشار خبرهایی با منابع سست و غیرمعتبر، اعتبار آنان و رسانه شا ن را مخدوش می کند .
منبع خبر امکان دارد خبرنگاری باشد که خودش در صحنه رویداد حضور دارد. گاهی منبع خبر افرادی هستند که خبر را در اختیار خبرنگار قرار می دهند، نظیر شاهدان عینی ، روابط عمومی ها، مقامات مسوول و رابطان خبری که با رسانه ها ارتباط دارند .
در موارد بسیاری نیز اخبار خبرگزاری ها و سایر رسانه ها در رسانه ای دیگر بازتاب می یابد و آن رسانه به عنوان منبع ، مورد استفاده قرار می گیرد .
بانک های اطلاعاتی، احزاب، سازمان ها، انجمن ها و مخاطبان رسانه ها نیز از جمله منابع خبری به شمار می روند.
خبر بدون منبع سندیّت ندارد و از اقناع مخاطب باز می ماند. منابع سست و بی پایه نیزبه اعتبار رسانه لطمه می زنند. بویژه در سال های اخیر که گسترش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به افزایش انتشار اخبار و اطلاعات نادرست انجامیده است مخاطبان با وسواس بیشتری در پی کسب خبرهای موثّق برمی آیند و اعتبار رسانه برای آنان اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
در تمامی خبرها و اخبار ورزشی باید منبع آن ذکر شود. معمولاً نام منبع را در ابتدای خبرمی نویسند. البته در هر خبرگزاری، روزنامه یا شبکه اطلاع رسانی منبع خبرها را براساس روش و شیوه ای خاص مورد اشاره قرار می دهند.
در خبرگزاری ها معمولا در نخستین سطر خبر و در زیر تیتر ، منبع و مکان رویداد ذکر می شود.
مثال:
تیتر : نخست وزیر لبنان به ایران سفر می کند
بیروت - خبرگزاری جمهوری اسلامی
منبع اولیه خبر که اطلاعات را در اختیار رسانه قرار داده است نیز معمولا در بند اول یا دوم خبر ذکر می شود.
مثال:
وقوع دو انفجار در استانبول
استانبول - خبرگزاری جمهوری اسلامی
شاهدان عینی از وقوع دو انفجار پیاپی در بازار مرکزی استانبول خبر دادند که ده ها مجروح برجا گذاشته است.
رییس پلیس استانبول از دستتگیری دو مظنون به دست داستن در این انفجارها خبر داد.
در این خبر منبع انتشار آن که در ذیل تیترذکر شده خبرگزاری جمهوری اسلامی در استانبول است . منبع دیگری که در خبر ذکر شده شاهدان عینی هستند که وقوع رویداد را به اطلاع خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی رسانده اند.منبع دیگر در این خبر رئیس پلیس استانبول است که از دستگیری دو مظنون خبر داده است .
مثال:
نئونازی ها اردوگاه پناهندگان خارجی را به آتش کشیدند
برلین – خبرگزاری جمهوری اسلامی
یک گروه از نئونازی ها، اردوگاه پناهندگان سوری را درنزدیکی مرزهای آلمان با لهستان به آتش کشیدند و شماری از آنان را مورد ضرب و جرح قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، نئو نازی ها که شمار آنان به سی نفر می رسید .....
در این خبر منبع منتشر کننده آن در داخل ایران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی است که خبر را از منبع اولیه یعنی خبرگزاری آلمان دریافت کرده است .
در یک خبر ممکن است به تناسب موضوع و اطلاعات متنوعی که به مخاطب داده می شود منابع مختلفی مورد استناد قرار بگیرند. هر اندازه منابع خبر دقیق تر، شناخته شده تر و موثق تر باشد اعتبار خبربیشتر می شود.
- ۹۵/۰۸/۰۴