واژه CISC مخفف Complex Instruction Set Computing به معنی محاسبه با استفاده از مجموعه دستورات پیچیده است. طراحی این نوع از پردازنده ها دست برنامه نویسان را باز می گذارد تا برنامه های خود را با کدهای پیچیده تر بنویسند زیرا پردازنده توانایی درک این کدها را دارد.
به دلیل توانایی بالای این پردازنده ها هم در درک کدهای ساده و هم در درک کدهای پیچیده، می توان از این پردارنده ها هم بر روی تبلت و هم بر روی لپ تاپ و PC بهره گرفت.
بازار اصلی پردازنده های x86 تبلت هایی است که روی آنها سیستم عامل ویندوز نصب است. این موضوع به خاطر این است که برنامه نویسی ویندوز به گونه ای است که با این مدل از پردازنده ها کار کند.
مایکروسافت علاوه بر ویندوز فوق، ویندوزی با نام Windows 8 RT ارائه داد تا بازار پردازنده ها ARM و تبلت های دارای پردازنده های ARM را از دست ندهد. البته این ویندوز مشکلات و نواقص خاص خود را داشت و به روانی و راحتی ویندوزهای نصب شده روی پردازنده های x86 نبود و مایکروسافت اخیراً اعلام کرده است که تولید Windows 8 RT را متوقف خواهد کرد.
پس در آموزش تعمیرات تبلت خریداران تبلت هنگام خرید باید مطلع باشند که تمامی تبلت های ویندوزی، تبلت های مناسبی نیستد و هنگام خرید تبلت ویندوزی حتماً نوع پردازنده آن را پیگیری نمایند. به تازگی گوگل نیز آندروید جدیدی روانه بازار کرده است که با پردازنده های x86 سازگار است. پس اگر به دنبال تبلتی با پردازنده قوی و سیستم عامل آندروید هستید، این تبلت برای شما گزینه مناسبی خواهد بود.
دو شرکت اصلی تولید کننده پردازنده های x86 همان دو غول تولید کننده پردازنده یعنی Intel و AMD هستند. از بین محصولات این دو شرکت، پردازنده های Atom ساخت شرکت اینتل از بیشتری محبوبیت برخوردار است. این پردازنده ها مانند پردازنده های لپ تاپ و PC پر قدرت نیستد، اما کارایی کافی برای کار در محیط ویندوز را برای کاربر با اندکی ناچیز کاهش سرعت فراهم می آورند.
شرکت اینتل انواع مختلفی از پردازنده های Atom را روانه بازار کرده است اما از بین آنها پردازنده های سری Z از بیشترین محبوبیت در بین تبلت ها برخوردار است.
این محبوبیت به خاطر مصرف بسیار پایین انرژی و هم چنین اتلاف بسیار کم این پردازنده هاست که موجب افزایش طول عمر باتری و عدم نیاز به سیستم خنک کننده قوی در تبلت می شود. تنها عیب این پردازنده ها سرعت پردازش نسبتاً پایین تر آنها نسبت به دیگر پردازنده های هم رده خود است.
اگر به دنبال تبلتی با سیستم عامل ویندوز هستید، تبلتی با پردازنده Intel Atom Z3500 را انتخاب کنید زیرا نسبت به مدل های دیگر بسیار کارایی بهتری دارد و پردازنده گرافیک آن نیز قوی تر است.
تبلت های حرفه ای تر موجود در بازار نیز از پردازنده ای مشابه آنچه در Ultrabook ها استفاده می شود، استفاده می کنند، یعنی پردازنده های سری Core i شرکت اینتل. این تبلت ها معمولاً به حالت هیبرید طراحی می شوند. بدین معنی که اندازه و وزن آنها به اندازه تبلت های دارای پردازنده Atom است، اما سطح کارایی آنها بسیار بالاتر از آنهاست.
شرکت AMD نیز ارائه دهنده چندین پردازنده مناسب است که می توان از آنها در تبلت ها استفاده کرد.
معماری این پردازنده ها بر مبنای تکنولوژی جدید AMD با نام APU است. در این تکنولوژی وظیفه پردازش اصلی و پردازش گرافیکی هر دو به عهده پردازنده اصلی است و دیگر چیزی به نام پردازنده گرافیکی در مجموعه وجود نخواهد داشت.
در ادامه دسته بندی ای از انواع پردازنده های x86 که در تبلت ها مورد استفاده قرار گرفته است به ترتیب قدرت از ضعیف به قوی در آموزش تعمیرات تبلت آورده شده است.
• AMD E1 Micro-6200T
• AMD A4-1200
• AMD A4 Micro-6400T
• AMD A6-1450
• Intel Atom Z3500
• AMD A10 Micro-6700T
• Intel Core i3-4005U
• Intel Core i3-5005U
• Intel Core i5-4200U
• Intel Core i5-5200U
در نظر داشته باشید که هرچه سرعت و کارایی پردازنده های x86 بالا می رود، مصرف انرژی آن بالا می رود، عمر باطری آن پایین تر می آید و همچنین اندازه تبلت بزرگتر می شود تا امکان ایجاد سیسیتم خنک کننده مناسب برای این پردازنده موجود باشد. هم چنین قیمت این پردازنده ها نسبت به پردازنده های ARM اندکی بالاتر است.
چرا تعداد هسته های پردازنده مهم است؟
اکثر نرم افزارهایی که امروز برای تبلت ها نوشته می شود از ویژگی پردازشگر چند هسته ای استفاده می کنند. به این نوع نرم
افزارها، نرم افزارهای چند رشته ای (Multi-Threaded software) گفته می شود. در این حالت سیستم عامل و نرم افزارها می توانند فعالیتهای خود را بین دو یا چهار هسته تقسیم کنند، به جای آنکه فقط یک هسته درگیر باشد و نرم افزارها و سیستم عامل در انتظار باشند تا آن هسته از فعالیت قبلی فارغ شود و به فعالیت بعدی برسد. در نتیجه سرعت و کارایی پردازنده در پردازنده های دو هسته ای و چهار هسته ای بسیار بالاتر از دو هسته ای خواهد بود.
علاوه بر مورد فوق که داشتن چندین هسته به افزایش سرعت انجام یک فعالیت کمک می کند، تفاوت اصلی پردازنده چند هسته ای با یک هسته ای زمانی مشخص می شود که چندین فعالیت همزمان از پردازنده درخواست شود.
مثال خوبی از این نوع را می توان استفاده از تبلت برای گوش دادن به آهنگ، گشت و گذار در صفحات وب و خواندن یک فایل pdf به صورت هزمان دانست.
یک پردازنده دو هسته ای بسیار بهتر از یک پردازنده تک هسته ای می تواند این چند فعالیت را به صورت همزمان مدیریت کند.
اما مسماً تعداد زیاد هسته ها مشکلات خاص خود را نیز دارد. وجود تعداد زیاد هسته در پردازنده، مصرف انرژی پردازنده را بالا می برد، اتلاف حرارتی را زیاد می کند و در نتیجه عمر باتری کاهش می یابد و اندازه تبلت بزرگ می شود.
با اینکه امروزه تبلت هایی با 4 هسته نیز در بازار هستند، تعداد انگشت شماری برنامه توسط برنامه نویسان نوشته شده اند که از تمامی 4 هسته این پردازنده استفاده کنند. اکثر برنامه های موجود در بازار امروز در نهایت 2 هسته از پردازنده را درگیر می کنند. البته این موضوع ممکن است در آینده ای نزدیک تغییر کند و 4 هسته هم در پردازنده ها کافی نباشد.
ویژگی جدیدی که اخیراً در پردازنده های تبلت ها معرفی شده است پردازش متغیر (Variable Processing) است. این ویژگی از تکنولوژی big.LITTLE استفاده می کند. در این تکنولوژی با ترکیب دو پردازنده، پردازنده ای ایجاد می شود که قدرت زیادی دارد، اما مصرف آن پایین است. نحوه انجام این کار را با مثالی توضیح می دهیم.
اخیراً سامسونگ پردازنده ای با نام Exynos 5 Octa روانه بازار کرده است. این پردازنده 8 هسته ای است. 8 هسته این پردازنده در واقع ترکیبی از یک Cortex-A7 چهار هسته ای و یک پردازنده Cortex-A15 دو هسته ای است.
در این مثال Cortex-A7 معادل LITTLE و Cortex-A15 معادل big در تکنولوژی big.LITTLE است.
اکثر بار پردازش این پردازنده روی بخش LITTLE پردازنده است که پردازنده ای کم مصرف است. تنها زمانی پردازنده big ما وارد عمل می شود که حجم فعالیت های درخواستی از پردازنده در توان انجام پردازنده LITTLE نباشد. بدین ترتیب مصرف پردازنده در اکثر مواقع به اندازه مصرف LITTLE است و کاهش مصرف چشمگیری را نسبت به مصرف دو پردازنده به صورت همزمان مشاهده می کنیم.
این تکنولوژی مشابه آنچه شرکت NVIDIA در لپ تاپ ها و PC ها به عنوان تکنولوژی OPTIMUS معرفی کرد می باشد.
- ۹۵/۰۲/۲۳